Jaké pohoštění na rodinnou oslavu?

K plánování rodinné oslavy patří výběr pohoštění, které připravíte pro své blízké.

Samozřejmostí bývá dort, ale ne každý je milovníkem sladkého. Na stole by proto neměly chybět slané chuťovky, které budou lákat nejenom svou chutí, ale také vzhledem.

Pojďme se podívat, co můžeme připravit.

Chlebíčky

Obložené chlebíčky patří k české národní klasice. V minulosti se takový bohatě obložený chlebíček klidně podával i k večeři, nikoliv však na venkově, ale v měšťanských rodinách.

Novou úroveň chlebíčkům propůjčili manželé Paukertovi, kteří využili svých zkušeností ze zahraničí a počátkem 20. století si v Praze založili vlastní lahůdkářství, v němž chlebíčky nabízeli. Jan Paukert se dnes považuje za vynálezce českého chlebíčku.

Jak ozdobit chlebíčky

Základ chlebíčku tvoří slabý plátek veky, který se potírá různými druhy majonézových salátů.

Nejčastěji je to salát bramborový, vlašský nebo pařížský.

Nesmí chybět tence nakrájená šunka, kolečko suchého salámu, kousek plátkového sýra, vařené vajíčko, kyselá okurka nebo sterilovaná paprika.

Nakonec se chlebíček dozdobí malým kouskem kudrnaté petrželky.

Pomazánky na chlebíčky

Kromě klasického zdobení lze na chlebíčky použít i různé druhy pomazánek.

Oblibě se těší hermelínová, tvarohová, budapešťská, sýrová nebo česneková. Pro finální dozdobení se pak používá zelenina čerstvá nebo nakládaná.

Chuť pomazánek doladíte kouskem klobásy, ale také ořechy nebo ovocem – používá se například hroznové víno, ananas, jablko, papája nebo mango.

Jednohubky

jednohubky

Jednohubky patří mezi stálice pohoštění na rodinných oslavách.

Poprvé se s nimi setkáváme již ve středověku, především ve formě malých sladkých dortíků, ze kterých se postupně staly jednohubky slané.

Základ české jednohubky tvoří kolečko rohlíku, na které se nanese jakýkoli druh pomazánky. Ta tvoří základ, na který se položí kousek zeleniny, oliva, kostička sýra.

Hotové jednohubky se servírují buď samotné, nebo s párátkem zapíchnutým uprostřed.

Kanapky

Kanapky (z francouzského canapé) jsou v podstatě druh jednohubek.

Mají však jiný základ než jednohubky klasické. Pro přípravu kanapek se používá celozrnný chléb nebo bageta, ale také krekry nebo suchary. Někdy se můžeme dokonce setkat i s plátkem zeleniny, například kolečkem okurky nebo ředkvičky.

Pro zdobení lze využít jakýkoli druh pomazánky, uzeninu, sýry, zeleninu, ovoce nebo ořechy.

Svojí velikostí patří kanapky mezi obložený chlebíček a českou jednohubku. Daly by se označit jako koktejlové chlebíčky, pro jejichž konzumaci by mělo postačit dvojí kousnutí.

Ať už se rozhodnete pro přípravu chlebíčků, jednohubek nebo kanapek, nebojte se experimentovat. Fantazii se meze nekladou, vyzkoušejte kombinace jak osvědčené, tak méně tradiční. Každý člověk má jiné chutě, nabídněte tedy návštěvě při rodinném pohoštění různé varianty, každá z nich si jistě nalezne své příznivce.