Carbonara aneb pěkně po uhlířsku a s olivovým olejem

Špagety, které miluje snad celý svět, jsou původem z Itálie. Šlo o jídlo, které jde snadno a také velmi ekonomicky připravit, což potěšilo hlavně chudší domácnosti. V dnešní době je samozřejmě nejen italská životní úroveň už někde jinde, ale přesto je pravdou, že Carbonara špagety chutnají a chutnat budou, tradiční restaurace pod Apeninami je musí mít v nabídce, která by jinak asi nebyla tak docela úplnou. Nemusíte si také vyhradit celé odpoledne, vždyť takováto jídla jsou lehká a v neposlední řadě i rychlá na přípravu.

Trochu sýra a také špetku pepře…

Italská jídla jsou na světě proto, aby si pochutnal každý, kdo má rád kuchyni zdánlivě jednoduchou, ale o to kouzelnější, pokud se barev týče. A právě takové jsou pokrmy, jejichž příprava si přímo výslovně vyžaduje kvalitní olivový olej. Bez něj by pak byla škoda začínat a pozor – nesmíme se odbýt žádnou druhou jakostí. Extra panenská varianta s patřičně nízkou aciditou, jež je jedním z hlavních ukazatelů jakosti, to je základ celé věci! Pojďme si proto představit špagety, jak se také někdy s patřičně akademickým nádechem říká, po uhlířském způsobu.

Recept na špagety Carbonara rozhodně není složitý a potěší tím pádem gastronomické začátečníky. Kdo odolá, když je to tak snadné, že? Snad jen si připravit kvalitní ingredience, protože domácí vajíčka jsou vítaná a extra panenská varianta oleje z oliv dokonce přímo nutná. A co dál? Česnek, ale také parmazán, křupavá pancetta je také stylovým doplňkem. Bez poctivé slaniny se totiž toto jídlo provozovat nedá! Tvrdý ovčí sýr a snítka petržele k tomu a máme hotovo…

Chiavalon

Olivový olej číslo jedna aneb Organic

Milují jej ti, kdo mají v oblibě zdravý životní styl a užívají si maximálně propojení s přírodou. Organic, to je mezi olivovými oleji z dílny Sandiho Chiavalona skutečný pojem! Vůně čekanky a máty, stejně jako mandlí a rajčat. Zeleninové saláty, lehké to jídlo pro běžné letní odpoledne, se s tímto typem olivového oleje budou připravovat o to veseleji. Nechejte si tedy chutnat a dejte pozdravovat do Chorvatska, na prosluněné svahy Istrie – odkud tento olivový produkt pochází. Místní jsou na něj právem hrdí!